Помощ

Съдържание

Общи понятия

Какво е Аукцион.БГ?

Бързият отговор на този въпрос е: място, където може да продадете и купите ВСИЧКО без посредници.

Не са необходими специални умения. Всеки регистрирал се потребител може да стартира аукциони за всякакви стоки, включително употребявани и колекционерски предмети. Купувачите имат възможност да избират най-изгодните измежду много предложения. Стоките, които се обявяват за продажба могат да бъдат предложени на търг или чрез директна продажба на фиксирана цена.

Добре дошли в света на Аукцион.БГ - Българските Онлайн Аукциони!

Стандартен аукцион

Тип продажба от аукционен вид, в която се реализират наддавания при наличие на повече от един кандидат купувач. Възможно е използването на допълнителни опции като Запазена цена и Купи сега цена.

Артикул с фиксирана цена + Оферти

Тип продажба на артикул с точно определена/фиксирана цена. Наддаване е невъзможно.

При този способ на продажба е налична опция Допускам оферти т.е. всеки продавач може да активира възможността потенциални купувачи да предлагат официално по-ниска цена от визуализираната.

За по-точна и ясна представа на тази функционалност, ще се опитаме да опишем пример:
Продавач X1 стартира аукцион с фиксирана стойност 100 лв.
Потенциален купувач X2, който желае въпросният артикул, но обявената цена не го устройва, реализира Оферта и предлага 60 лв.
В този момент, продавачът има три възможности:
 • да приеме офертата от 60 лв. В този случай, аукционът приключва незабавно и потребител X2 е обявен за купувач;
 • да отхвърли офертата;
 • да реализира контра оферта. Същата трябва да е в диапазона 60 - 100 лв. (за нашия пример нека тя да е 80 лв.). Това ще означава, че продавачът е склонен на отстъпка от обявената цена (100 лв.), но минималната възможна цена за реализиране на сделка е 80 лв. В този момент потребител X2 има две възможности - да отхвърли или приеме контра офертата от 80 лв.

В примерът може да включим и други кандидат купувачи, които паралелно могат да отправят оферти към продавача, но в крайна сметка приемането на една от многото оферти ще анулира всички останали и ще прекрати аукциона.
Трябва да знаете, че всички оферти са с валидност 48 часа.

И на финал - докато всички потенциални купувачи си разменят оферти и контра оферти с продавача, потребител X5 посещава примерния аукцион и се възползва от бутона КУПИ СЕГА за 100 лв. В този момент, всички оферти и контра оферти се анулират, а X5 се обявява за купувач.

Запазена цена

Цена, под която продавачът не е съгласен на сделка. Ако той е активирал тази опция и наддаването завърши при цена по-ниска от запазената, то аукционът приключва без сделка. Запазената цена е скрита и се знае само от продавача. Купувачът вижда единствено дали текущата цена на аукциона е достигнала запазената такава.

Купи сега цена

Цена, при която продавачът е съгласен на сделка и без наддаване. Ако купувач се възползва от тази опция - аукционът приключва незабавно.

Защитена доставка

Всеки аукцион, в който продавачът гарантира Еконт доставка с отстъпка, както и задължително маркиране на опцията "Преглед преди плащане", получава щемпел/етикет ЗАЩИТЕНА ДОСТАВКА.


Рейтинг

След всяка сделка продавач и купувач могат да напишат отзив един за друг.
Рейтингът се изчислява като всички положителни отзиви се броят за +1, отрицателните за -1.
Отзиви от един и същ потребител се броят само по веднъж.
Рейтинговият актив на всеки потребител се отбелязва допълнително с рейтингов маркер (звезда). Цветовете са:
рейтинг
маркер
0 - 9
няма
10 - 49
50 - 99
100 - 249
250 - 499
500 - 749
750 - 999
1000 - 2499
2500 - 4999
5000 - 9999
над 9999

Стартиране на аукцион

Заглавие на аукцион

В рамките на 60 символа подберете най-подходящото и точно название за вашата стока. Думите от заглавието участват в почти всички опции за търсене, така че лесното достигане до аукциона ви зависи изцяло от това, което ще напишете в заглавието му.

Описание

Не забравяйте - купувачът не може да докосне и огледа реално вашата стока. Необходимата информация за нея трябва да се съдържа в описанието. Полето позволява въвеждане и на HTML код.

Избор на категория

Изберете най-подходящата категория за вашата стока. Ако се колебаете, може предварително да проучите в кои категории се стартират аукциони с подобни артикули.
Неправилно избраната категория ще доведе до ограничаване на посещенията във вашия аукцион и ще намали шансовете за сделка.

Спецификации

Ако са достъпни спецификации, то попълнете ги възможно най-точно. Чрез тях потенциалните купувачи най-бързо ще достигнат до вашата стока.
Спецификациите (Размер, Състояние, Цвят, ...) са различни за всяка категория и непопълването им рязко ще ограничи трафика към вашия аукцион.

Снимки

Имате възможност да качите до 13 снимки (1 основна + 12 допълнителни).
Максимален размер на всяко от изображенията - 8 MB;
Допустим формат - jpg, gif, png
Основната снимка ще бъде използвана за индексиране на аукциона ви във всички списъци.
Предоставена е възможност за вграждане на воден знак с потребителско име в изображенията.

Купи сега + Запазена цена

При наличие на Купи сега, потенциалните купувачи ще имат възможност да закупят продукта ви незабавно.
При стандартен аукцион, ако купувач започне наддаване от началната цена, то Купи сега цената се скрива и аукционът продължава с наддаване. В случай, че аукционът освен това има и Запазена цена, то Купи сега се скрива, когато наддаването достигне запазената цена.

При продажба, тип Артикул с фиксирана цена, полетата Начална и Запазена цена не са достъпни.

Дата на стартиране

Може да насрочите аукциона ви да се стартира в бъдещ момент (до 30 дни).

Рекламни опции

За да увеличите посещенията на аукцион и съответно възможността за сделка, можете да се възползвате от платените рекламни опции:
 • топ на начална
 • топ в категория
 • оцветен
 • болд

При маркиране на поне една от първите две опции, вашият аукцион ще има двойно присъствие в резултатите от търсене. Визуализацията ще е факт, както в нормалния списък с резултати, така и в секция/слайдера 'Топ аукциони' (*слайдерът е с ограничение - визуализират се първите 80 аукциона по избрания от потребител критерий. Списък с всички топ резултати е наличен чрез връзката 'виж всички').

Имайте предвид, че дори само един Топ аукцион увеличава шансовете за продажба на всички ваши аукциони.

Имате възможност за добавяне на рекламни опции до 6 часа преди завършване на аукцион, независимо от наличието на наддавания.
При оставащо време по-малко от 3 дни, цените на тези опции са наполовина (50%).
Добавяне на рекламни опции е възможно, както от връзка в страницата на самия аукцион,

така и от Продажби / Активни аукциони

Ограничителни опции

Ограничителна опция I: Маркирането на тази опция елиминира секцията Публични въпроси т.е. имате възможност да забраните публични въпроси и коментари под аукциона ви.
Ограничителна опция II: Тази опция налага забрана за участие и реализиране на контакт с продавача (публичен и непубличен) на потребители с малък рейтингов актив (под 6).

Въпросните две опции са достъпни само за продавачи с рейтингов актив 10 и нагоре т.е. за утвърдени и доказали коректността си потребители.

Наддаване, Покупки

Наддаване

Въведете максималната цена, която сте склонни да платите и системата ще наддава автоматично до достигането й. Вашата цена остава скрита за другите потребители (освен при аукцион с недостигната Запазена цена). Можете да коригирате максималната си цена като наддадете повторно по-голяма сума.
Трябва да знаете, че всяко автоматично наддаване се инициира в същата секунда, в която друг потребител заяви желанието си за участие т.е. се включи в наддаването. Автоматичните наддавания ще Ви държат винаги начело на аукциона с минималната допустима стъпка, докато същият завърши или докато друг потребител въведе по-голяма от вашата цена.
Пример1: При начална цена на аукцион - 1 лв., вие откривате наддаването с 10 лв. При това положение, излизате начело с текуща цена 1 лв. Ако друг потребител, по-късно въведе 4.20 лв., то вие автоматично ще излезете начело с 4.30 лв. В последствие, ако трети потребител въведе 10 лв. - вие оставате начело с 10 лв., понеже първи сте поставили тази сума.
Пример 2: Откривате наддаване с 10 лв., при аукцион с нач. цена 1 лв. и Запазена цена от 15 лв. Вие ставате начело в историята на наддаването с 10 лв., но запазената цена не е достигната и решавате да наддадете отново - този път с 20 лв. Тогава излизате начело с 15 лв. и за да ви изпревари друг потребител, ще трябва да въведе сума по-голяма от 20 лв.

Крайната цена в аукцион с наддаване се формира от втория класирал се потребител (по големина на въведената сума) плюс една стъпка. Стъпката в наддаването е фиксирана, но с различна стойност при различните ценови интервали:
  от 0.01 до 0.99 лв. - 0.05 лв.;
  от 1.00 до 9.99 лв. - 0.10 лв.;
  от 10.00 до 99.99 лв. - 0.50 лв.;
  от 100.00 до 499.99 лв. - 1.00 лв.;
  от 500.00 до 999.99 лв. - 5.00 лв.;
  от 1000.00 до 4999.99 лв. - 10.00 лв.;
  от 5000.00 до 9999.99 лв. - 50.00 лв.;
  от 10000.00 до 49999.99 лв. - 100.00 лв.;
  от 50000.00 до 249999.99 лв. - 500.00 лв.;
  над 250000 лв. - 1000.00 лв.

Запазена цена

При стандартен аукцион с наличие на Запазена цена, ако наддаването завърши при цена по-ниска от запазената, то аукционът приключва без сделка.
Запазената цена е скрита и се знае само от продавача. Купувачът вижда само дали текущата цена на аукциона е достигнала запазената цена.

Купи сега

Ако купувач се възползва от тази опция, то аукционът приключва незабавно.
При стандартен аукцион, ако потребител започне наддаване от началната цена, то Купи сега се скрива и аукционът продължава със стандартно наддаване. В случай, че аукционът освен това има и Запазена цена, то Купи сега се скрива, когато наддаването достигне запазената цена.

Сделка

Установете контакт един с друг след завършването на аукциона.
Използвайте комуникационния модул на системата, чрез предоставените връзки/бутони както от страницата на самия завършил със сделка аукцион, така и от секция Продажби или Покупки.
Изпълнете всички необходими действия по доставката и заплащането на стоката.

Отразяване в рейтинга

Напишете положителен отзив за ответната страна след успешното приключване на сделката.
Не бързайте с отрицателни отзиви - дайте шанс на другия да поправи грешката си, която най-често е вследствие на невнимание, а не поради лоша умисъл.
Всички отзиви са публични и веднъж написани не могат да бъдат променяни от потребителите.

Некоректни потребители

Auction.BG следи внимателно за несериозни потребители и въпреки, че не носи практически отговорност за сделките между продавачи и купувачи, има задължение при тенденция за негативни отзиви, индексирани чрез сигнали и отрицателни рейтингови коментари, всички недобросъвестни потребители да бъдат санкционирани/деактивирани. За подаване на сигнали - можете да използвате формата Контакт с нас / Некоректни потребители

При нефинализиране на сделка по аукцион с наддавания, продавачът има възможност да реализира оферта към втория в наддаването.

Приемането на офертата от потенциалния купувач ще генерира в системата нов аукцион, който ще удостовери сделката. В този случай, ще се предостави възможност за създаване на товарителница с отстъпка и за размяна на рейтингови коментари по новата сделка.

Търсене

Бързо търсене

Напишете дума или номер на аукцион в полето за търсене. Ще бъде изведен списък с всички аукциони, чието заглавие съдържа написаната дума. При въвеждане на няколко думи, визуализираният списък ще съдържа аукциони, чието заглавие съдържа всички тези думи.

Можете да разширите обхвата на търсенето със символа * (звезда).
Пример за използване на специалния символ: Въвеждате в полето за търсене ЛЕВ*. Резултатът от това търсене, ще бъде извеждане на всички аукциони, съдържащи в заглавието си думата ЛЕВа, ЛЕВове, ЛЕВчета, ЛЕВовете и т.н.
Символа звезда може да бъде използван и за повече ключови думи.
Пример: българ* лев*

Търсене с опции

Допълнителните параметри, които могат да се задават в разширеното търсене са:
- категория;
- продавач;
- местоположение на стоката (по област);
- цена (диапазон - от/до);
- търсене и в описанието на аукционите (не само в заглавието);
- търсене и в завършилите аукциони;
- търсене в новопостъпили аукциони (21 дни);
- търсене в аукциони без Запазена цена;
- търсене в аукциони с Купи СЕГА цена.

При търсене в крайна категория, освен думи може да зададете и специфични за категорията критерии (спецификации) като Състояние, Размер, Цвят и пр.
Разширяване обхвата на търсене със специалния символ * (звезда) е налично и тук (виж Бързо търсене).

Имате възможност да подреждате резултатите от търсенето по два критерия - време на стартиране и цена (възходящ или низходящ ред).

Запазени търсения

Всяко инициирано търсене в системата може да бъде запазено, като е налична възможността за ежедневна нотификация относно резултатите в т.ч. и новопоявили се аукциони. По този начин ще получавате информация за стартирани нови аукциони с конкретни артикули или от предпочитан Продавач.
Достъп до всички ваши запазени търсения ще имате както от иконата (звездата) в ляво върху основния търсещ модул,

така и в Профил / Настройки

Профил, Продажби, Покупки

Настройки

Имате възможност да настроите уведомителните си съобщения, да промените имейл адреса и паролата си.
В тази секция имате достъп и до всички ваши Запазени търсения.

Сметка

Аукцион.БГ сметката на потребителите е предназначена за начисляване на такси относно използване на рекламни/допълнителни опции при стартиране на аукциони, както и крайни такси. Обръщаме внимание, че тя няма разплащателна функция между Купувач и Продавач при реализиране на сделка.
Получавате пълна информация за всички движения и плащания направени от вас, както и начините за зареждане.

Шаблон

Може да създадете шаблон, който ще ви бъде от помощ при стартиране на аукциони с често повтарящи се параметри. Така няма да е необходимо да ги въвеждате при всяко стартиране.

Забранени купувачи

Пълен списък на забранените да наддават в аукционите ви.
Добавяне на потребители във вашия "черен списък" се извършва от страницата профил на самите потребители. Връзката е достъпна/видима след ВХОД в системата.

Заявки за възстановяване

Заявка за възстановяване на крайна такса може да бъде подавана от Продавач при неосъществена сделка и следните условия:
 • не по-рано от 10 дни и не по-късно от 25 дни след край на аукцион;
 • липса на каквато и да била свързаност между Купувач и Продавач;
 • липса на поставени положителни рейтингови коментари по въпросната сделка;
 • липса на информация за доставена Еконт пратка с товарителница, попълнена за съответния аукцион.

Връзка за генериране на заявка за възстановяване може да намерите в страницата на всеки завършил със сделка аукцион.

Активни аукциони

Пълен списък на текущите ви активни аукциони.
Можете да редактирате аукционите само в случай, че не е започнало наддаване.
Преждевременно прекратяване на аукцион е невъзможно действие при наличие на повече от един наддаващ потребител.

Чакащи аукциони

Тук ще намерите аукционите, които сте насрочили за стартиране в бъдещ момент. Може да ги стартирате веднага или да ги отмените.

Завършили без сделка

Пълен списък на завършилите без купувач аукциони. Може да ги рестартирате, като аукционите ще се стартират със същия аукцион № и ще се прехвърлят автоматично в списъка Активни аукциони.
Обръщаме внимание, че всички аукциони са достъпни до 45 дни след техния край. След този срок, не е възможно каквото и да било действие по тях.

Завършили със сделка

Пълен списък на завършилите с купувач аукциони.
Визуализирани са потребителските имена на купувачите, като е налична възможността за осъществяване на контакт с тях през системата.
Възможни допълнителни действия са:
 • изпращане на обща нотификация към конкретен купувач относно спечелени от него аукциони + калкулатор;
 • стартиране на подобен аукцион;
 • коментиране на сделка т.е. отразяване на рейтингов коментар в профила на ответната страна;
 • генериране на Еконт товарителница с отстъпка.

Всички аукциони, както и данните свързани с тях, са достъпни до 45 дни след техния край.

Аукциони с мое участие

Пълен списък на аукционите, в които имате участие (наддавате или оферирате). В тази секция получавате информация за дадената от вас максимална цена и за текущата цена на всеки аукцион от списъка. Текущата цена може да бъде оцветена в червено (това означава, че вие не сте начело на този аукцион или не е приета офертата ви) или в зелено (вие сте начело).

Спечелени аукциони

Пълен списък на аукционите, в които сте Купувача (победител).
Визуализирани са потребителските имена на продавачите, като е налична и възможността за осъществяване на контакт с тях през системата.
Възможни допълнителни действия са:
 • изпращане на обща нотификация към конкретен продавач относно спечелени от вас аукциони + калкулатор;
 • коментиране на сделка т.е. отразяване на рейтингов коментар в профила на ответната страна.

Всички аукциони, както и данните свързани с тях, са достъпни до 45 дни след техния край.

Аукциони под наблюдение

Списък с всички аукциони, които сте поставили под наблюдение чрез командата достъпна от страницата на всеки аукцион.

Тактики за продажба

Каква начална цена да поставя?

Насоките относно избора на тактика за продажба се отнасят в основната си част за стандартни аукциони.

За начална цена използвайте най-ниската цена, която ви удовлетворява. Ако стоката ви има по-голям пазарен потенциал - ще се получи наддаване. В случай, че не очаквате да се получи наддаване, можете да поставите Купи сега - така ще удовлетворите участниците, на които не им се чака до завършването на аукциона.

Начална цена 1 стотинка

Бърз, лесен и не лишен от риск способ за продажба.
Крайната цена ще се формира от най-високите наддавания и с голяма вероятност ще е близо до максимума на пазарния потенциал. Не се колебайте да включите опцията Топ аукцион.
Такъв аукцион е атрактивен - участниците се ентусиазират и ако първоначално са оценили стоката скептично, то по-късно коригират чрез по-високо наддаване. Резултатът от всичко това е, че често крайната цена ще е по-голяма от първоначалните ви очаквания.
Тази тактика е подходяща за всякакви стоки, които не са с малка стойност. Особено ценна е за употребявани вещи, колекционерски предмети, сезонни разпродажби и промоции на нови стоки. Не прилагайте подобна тактика, ако очаквате малко участници.
В заглавието можете да включите подходяща фраза - РАЗПРОДАЖБА, СПЕШНО, ПРОМОЦИЯ и др.
Аукционите от 1 стотинка се визуализират и в едноименната секция, достъпна от началната страница.

Запазена цена ?!

Включването на тази опция ще доведе до игнориране на риска от предходната тактика. От друга страна, потенциалните купувачи са скептични към такъв аукцион. Нерядко, дори и да са проявили интерес към продукта, отказват да участват.
Използвайте Запазена цена само, ако искате предпазливо да "опипате почвата".

Ниска начална цена + Запазена цена + Купи сега цена

Маркетингов инструмент за оценка на пазарния потенциал. Недостатъците на Запазената цена до голяма степен са игнорирани, понеже участниците имат приблизителна представа за размера й. Ако включите опцията Топ аукцион, ще получите по-бързи и по-точни резултати.
Подобна тактика е подходяща за стоки със значителна стойност - скъпи вещи, автомобили, недвижими имоти и др.

Използване на опция Tоп аукцион

Дори само един Топ аукцион увеличава шансовете за продажба на всички ваши аукциони.
При маркиране на тази рекламна опция, вашият аукцион ще се появява винаги на челно място в резултатите от търсене.
За оптимизиране на разходите, бихме препоръчали:
- задайте 10-дневна продължителност на Топ аукционите;
- използвайте Топ на начална за не повече от 5% от вашите аукциони;
- използвайте Топ в категория за не повече от 15% от вашите аукциони.

Чести въпроси - купувачи

Мога ли да наддавам пробно?

Може да наддавате пробно само в аукциони, стартирани в категория Други категории / Тест на аукциони.
Аукционите от тази категория са изключени от търсещите модули на системата и са достъпни единствено при посещение в едноименната категория.

Имам въпрос относно конкретна стока в сайта?

Auction.BG не продава стоки - потребителите продават.
Ако се интересувате от конкретна стока - всеки аукцион визуализира и продавача, който го е стартирал.
След ВХОД в системата и чрез връзките във всеки аукцион, имате възможност да зададете публичен въпрос или да изпратите нотификация на продавача.

Начело съм на завършил аукцион, но не съм обявен за Купувач?!

Най-вероятната причина за това е, че сте начело на аукцион с недостигната Запазена цена. В този случай, аукционът завършва без сделка.

Как по-лесно да следя аукционите, в които наддавам?

В секция Покупки / Аукциони с мое участие може да намерите пълния списък на аукционите, в които имате участие чрез наддаване или оферта. В тази секция получавате информация за дадената от вас максимална цена, както и за текущата цена на аукционите.
Текущата цена може да бъде оцветена в червено (вие не сте начело на този аукцион) или в зелено (вие сте начело). Трябва да знаете, че системата изпраща автоматична нотификация, когато друг участник ви изпревари в наддаването.

Спечелих аукцион - как да се свържа с продавача?

Няколко минути след завършването на аукциона, системата ще актуализира секцията ви Покупки / Спечелени аукциони. Както от там, така и от страницата на самия завършил със сделка аукцион, имате възможност за връзка с продавача и предоставяне на данни за доставка.

Мога ли да прегледам пратка с наложен платеж, за да съм убеден в съдържанието й?

Еконт позволява пратката да бъде прегледана от получателя преди заплащането на сумата. За целта трябва да изискате от продавача маркирането на тази опция. Ако вие сте платец по доставката, можете да изисквате от продавача попълване на онлайн Еконт бланка с намаление.

Получих положителен рейтингов коментар, но рейтинговият ми актив не се увеличи?

Обръщаме внимание, че отзиви от един и същ потребител се броят само по веднъж. Рейтинговият актив (числото в скобите) показва броя сделки с уникални потребители. Разбира се, същият се намаля при индексиран отрицателен коментар.

Направих техническа грешка при въвеждане на сума за наддаване?!

Корекция на въведената сума е възможно от страницата на аукциона, в който участвате.
Имате възможност да заявите и премахване на наддаване. При реализирана такава заявка, системата изпраща нотификация и до Продавача. Действието по премахването се извършва от Администратор.

Чести въпроси - продавачи

Мога ли да стартирам пробен аукцион?

Може да стартирате пробен аукцион само в категория Тест на аукциони.
Аукционите от тази категория са изключени от търсещите модули на системата.

Какво ще ми струва участието в Auction.BG като прoдавач?

Регистрацията в сайта е безплатна.
Стартирането на аукцион също е безплатно.
Такси се събират за използването на допълнителни (рекламни) опции, като те са с фиксирани стойности. Същите се начисляват при всяко стартиране и рестартиране на аукцион, но само ако вие сте избрали тези опции:
Болд - 0.30 лв.
Оцветен аукцион - 0.60 лв.
Топ аукцион в категория - 1.50 лв.
Топ аукцион на начална страница - 2.50 лв.

Начислява се крайна такса при реализиране на сделка.
Същата е с размер 2% от крайната цена, но не повече от 12 лв. и не по-малко от 1 стотинка.
Примери: При реализирана сделка на цена 1.00 лв. - таксата ще бъде 0.02 лв.; цена 20 лв. - такса 0.40 лв.; цена 150 лв. - такса 3 лв.; цена 5000 лв. - такса 12 лв.
Таксите се начисляват по вашата Auction.BG сметка, която може да намерите в Профил / Сметка

Още информация - раздел Такси

Има ли начин да подреждам активните си аукциони в секция Продажби?

Имате възможност да подреждате всеки списък в тази секция чрез модула Сортиране.
В помощ на подредбата е и модула Филтър.

Мога ли да коригирам активен аукцион?

Ако не е започнало наддаване, може да промените всичко по вашия аукцион.
Връзка Редактиране на аукциона е достъпна в страницата на всеки ваш аукцион, но само след реализиран ВХОД в системата. Редактирането е възможно и от Продажби / Активни аукциони.

Възможност за добавяне на рекламни опции е налична до 6 часа преди завършване на аукцион, независимо от наличието на наддавания.
При оставащо време по-малко от 3 дни, цените на тези опции са наполовина (50%).
Добавяне на рекламни опции е възможно, както от връзка в страницата на самия аукцион,

така и от Продажби / Активни аукциони

Аукционът завърши, но не виждам възможност/връзка за контакт с купувача?!

Възможността за контакт с купувача е налична няколко минути след завършване на аукциона. Ще получите автоматична нотификация от системата, както и ще се актуализира секция Продажби / Завършили със сделка.

Какво става с аукционите когато завършат?

Всички завършили аукциони са достъпни в секция Продажби, като оттам лесно можете да ги стартирате отново.

ВНИМАНИЕ: Системата премахва всички аукциони, които не са били активни повече от 45 дни.
За ваше улеснение при създаване на аукцион - включете опцията Авторестарт.

Мога ли да забраня на конкретен потребител да участва в аукционите ми?

Имате възможност да поставите всеки един потребител в списъка ви Забранени купувачи и да елиминирате възможността му за бъдещи участия в аукционите ви. Това действие се извършва от страницата с рейтингови коментари на потребителя (нежелания купувач).

Програма Еконт Партньор

Предимства/обща информация

При доставка на стока с Еконт Експрес, получавате отстъпка* от всички куриерски услуги (транспорт, наложен платеж и др.). За целта Продавачът трябва да попълни онлайн бланка.
Надеждност и сигурност за купувачите - Еконт Експрес предлага опция за преглеждане на пратката преди заплащане. Купувачът може да изисква от Продавача маркирането на тази опция.

Допълнителен бонус** ще получава всеки продавач (инициатор на пратка) под формата на комисион**, начисляващ се в Аукцион.БГ сметката му. Реално, сумата на бонуса може да достигне 12 лв., като същата е пряко зависима от цената на товарителницата. Задължително условие за получаване на този бонус е пратката да бъде успешно доставена на получателя/купувача. Бонусът се начислява до 48 часа след доставката.


* отстъпката е факт за всички видове пратки (пощенски, стандартни и карго), като текущо тя е 10%
** допълнителният бонус е в размер на 5% от цената на товарителницата. Пратки, платени от корпоративен клиент на Еконт с персонална тарифа, както и такива с ваучери - не се бонифицират.

Активиране на бланката

Може да активирате Еконт бланка от секция Продажби / Завършили със сделка чрез следния бутон/икона:


Връзка за бланка с отстъпка се визуализира и в страницата на всеки завършил със сделка ваш аукцион.

Трябва да знаете, че генерирането на такава бланка е уникално и неповторимо т.е. попълнена вече бланка за конкретен аукцион не може да се използва повторно.
При условие, че имате осъществена неконтролирана сделка (съгласно т.14.1 от Общите условия), то може да генерирате Еконт товарителница с отстъпка от тази връзка.

Онлайн модулът Изпрати с Еконт е пълнофункционален и от всяко едно мобилно устройство.
При условие, че имате Еконт потребителски профил, използвайте формата за Вход/Идентификация в е-Еконт преди попълването на товарителница.

След попълването на необходимите полета в бланката и използване на съответния бутон за потвърждение, отстъпката се начислява автоматично във вашата товарителница. В последствие ще имате възможност за нейната разпечатка и/или запис в pdf формат.
За да ползвате отстъпката, достатъчно е да предоставите на куриера (офис служителя) номера на товарителницата.

Аукциони с одобрен достъп

Обща информация

Всеки потребител на системата има възможност да заяви направата на персонална подкатегория с избрано наименование в категория Аукциони с одобрен достъп.
Право за стартиране на аукциони в тази подкатегория получава само въпросният потребител (заявителят). Единствено той определя условията за участие в тези аукциони, като включването/изключването на потребители в одобрения списък за участие (VIP зоната) се извършва от него.
Връзка за одобрение се визуализира в страницата с рейтингови коментари на потребителите, като тя е достъпна само за заявителя.


Пълен списък на одобрените потребители се визуализира в секция Профил / VIP зона.
Заявка за създаване на персонализирана подкатегория в Аукциони с одобрен достъп се подава от формата Контакт с нас заедно с желано наименование.
Два са вариантите за заплащане относно създаване и ползване на такава категория - на месечна база (120 лв.) или с годишна такса (960 лв.).

Аукционите с одобрен достъп могат да бъдат видими или невидими за неодобрените потребители. Тази опция е избираема за продавача при самото стартиране на такива аукциони.
Невидимите аукциони са и визуално недостъпни за неодобрените потребители.